De hundar vi jobbar med kommer i huvudsak från Irland. De har alla räddats undan ett osäkert öde eller döden i ett pound. I Irland har många en annan attityd mot hundar och hundhållning än vad vi generellt har här.
I Irland finns inga hundar som i egentlig mening lever på gatan utan alla hundar som kommer till de kommunala hundstallen eller till de omplaceringsgrupper som jobbar i Irland kommer någonstans ifrån. Det är inget konstigt med våra hundar, de har bara tappat bort sin familj.
På Irland har man fortfarande kvar kommunala hundstall " pounds" . Hundar fångas in av kommunala hundfångare när de hittas lösdrivande, för att de dumpats av sina ägare, för att de släppts ut när ägarna åkt till jobbet, för att de rymt från tomten, för att de stulits och dumpats eller....
På irland är det fortfarande vanligt med " outdoor dogs" hundarna lever hela sina liv i trädgården .
När hunden väl kommit in till ett pound har ägaren 5 dagar på sig att hitta igen sin hund, sen tillfaller hunden kommunen och kan avlivas.
Det är svårt att som hundägare hitta igen sin hund. Flera av de kommunala hundstallen har bara öppet 2 timmar på dagen och det är också ända tiden hundarna har tillsyn.

Självklart förs det en debatt om hela systemet, men det är så inrotat att det utifrån kan kännas som att man har svårt att ta konstruktiva grepp.

Då hunden tillfallit kommunen väljer vissa kommuner att avliva flertalet av hundarna.
Du kan också som medborgare adoptera en hund från poundet. Du går då till postkontoret och löser en hundlicens. Sen lämnas hunden ut, i många fall enligt först till kvarn principen.
Då kommunen lämnar ifrån sig hundarna är de okastrerade men grundvaccinerade.
Det finns statistik förståss. 2018 avlivades 5 000 hundar. Då är inte de hundar som tas bort på veterinärkliniker eller alla de 1000 tals oräknade greyhoundsen med i den statistiken.
Vissa kommuner avlivar så mycket som 80 % av de hundar som kommer in andra lyckas omplacera nästan alla.
När en hund väl blivit omplacerad, om du som ägare missade dina 5 dagar så är du inte ägare till din hund längre och kan bara vädja till den nya ägaren om du får veta vem det är. Pounden lämnar inte ut någon sådan information.

De hundar som frivilligt lämnas in till de kommunala hundstallen poundsen, kan avlivas samma dag.
Varje år får vi höra att i år är det värre än någonsin.. det känns som det är sagt så i flera år nu.
I Irland har man kvar begreppet och företeelsen"puppy farming", man föder upp valpar under samma premisser som vi föder upp smågrisar här.
Valpar som sedan säljs i zoo butiker i europa.
Det i kombination med att det verkar som att många nu tror sig kunna tjäna en slant genom att ta en kull på sin tik också i kombination med att man låter sin hund springa lös trots att den är okastrerad, gör att det är valpar överallt.
Att köpa en valp i julklapp till barnen som man sen inte kan ha kvar efter jul är så vanligt att det är ett problem.
Dogs Trust som är den största organiationen med möjlighet att ta in 170 hundar vilken dag på året som helst har alltid fullt, och när telefonerna går varma efter jul kan inte heller de hjälpa.
Det finns många organisationer i Irland som försöker hjälpa. Rescuegrupper.
Det finns dock ingen skyldighet för kommunerna att låta en omplaceringsorganisation ett rescue, komma in i det kommunala hundstallet utan det handlar om förtroende och god vilja från kommunens sida.
Rescuegrupperna försöker få ut så många hundar de bara kan. De hundar som lämnats in frivilligt till de kommunala hundstallet av sina ägare,för att de av någon anledning inte kan ha hunden kvar( många flyttar också med jobben och alla hyresvärdar tillåter inte hund) får avlivas direkt. Så dessa hundar är alltid 1:a prio på rescuegruppernas listor.
Otroligt nog tror många människor i Irland fortfarande att man lämnar in sin hund för att den ska få chansen att finna ett nytt hem.

Som ni kanske förstår av all text så finns det helt enkelt inte hem till alla hundar och rescuecentren blir fort fulla.
När det är fullt på poundet och fullt på rescuecentrena och inga jourhem finns att tillgå så avlivas hundarna. Det finns helt enkelt ingen plats för dom.
Det är här vi försöker göra en liten insats.
Vi vet att vi inte kan göra så mycket i den stora bilden, men för de individer vi hjälper finns det i alla fall hopp om ett liv och en bra framtid.

Glädjande är att det finns många grupper i irland som jobbar för en förändring. Dels genom att försöka påverka politiker och lagstiftare dels genom att göra grovjobbet och hjälpa hundarna ut eller se till att de aldrig kommer in i poundet.


Det har också jobbats på förändringar i djurskyddslagstiftningen och den har delvis reviderats efter att inte ha förändrats på 100 år.
Friends Forever jobbar direkt med rescuegrupperna och placerar lämpliga hundar i familjer i Sverige.
Hundarna är när de kommer , vaccinerade, har fått en grundläggande veterinärvård, har sina eu-pass är chippade och i de allra flesta fall kastrerade.
De rescuegrupper vi jobbar med ser till att allt detta blir gjort och ser till att finna en kennel eller ett jourhem där hunden får vara i väntan på resan hit. Det här är ju självklart inte gratis och allt drivs av frivilliga krafter på båda sidor om vattnet.
Så gör en insats, adoptera en hemlös hund från Irland,kika in på våra hundar för omplacering, kanske finner du din nya vän där, eller kontakta oss så söker vi tillsammans efter en vän till dig.
Kika gärna in under fliken "Hjälp oss hjälpa " för andra sätt att hjälpas åt.
"Att adoptera en hemlös hund förändrar inte världen, men det förändrar världen för den hunden "

Det är också rescuecentrens mål att fler hundar ska steriliseras, puppymills ska förbjudas och att man slår en broms på greyhoundindustin.