Välkommen hem!
Här följer lite ytterligare information för dig som adopterat eller funderar på att adoptera hund.
Det viktigaste är att lära känna varandra, ta det lugnt, ge hunden utrymme och förståelse så att den känner sig trygg. 
Ge din hund tid och skynda långsamt med nya människor och miljöer, det viktigaste är att lära känna varandra.
Vi finns alltid tillgängliga på mailen och oftast på telefon så tveka inte att höra av dig om du funderar över något.
De hundar vi förmedlar kommer i huvudsak från Irland.
På Irland lever man med samma sjukdomsbild som här i Sverige.
När våra hundar kommer är de fullt vaccinerade och också vaccinerade mot rabies.
I sina Eu pass står att läsa tidpunkten för rabiesvaccinationen men övriga vaccinationer står ibland i ett separat vaccinationskort som medföljer hunden.
I passet kan du också läsa datum för när hunden blev microchippad och chipnumret.
Det är viktigt när du får hem din hund att du också anmäler dig till Hundregistret som hundägare, det är bra också om hunden skulle komma på avvägar att du står som registrerad ägare till din hund. Här gör du en nyanmälan.
Mer att läsa i passet är hundens ålder. I de allra flesta fall är hundens ålder en uppskattning gjord av någon veterinär på Irland. I vissa fall om hunden kommit in till ett rescue från en ägare så vet man hundens faktiska ålder men ofta är det inte så.
De hundar som lämnas in på de kommunala hundstallen antingen av sina ägare eller av djurskyddsinspektörerna vet man inte någon ålder på, då det inte ställs några frågor och hundstallen inte lämnar ut någon information, så för dessa hundar blir åldern en uppskattning liksom för de hundar som hittas ute.
Handlar det om valpar är det förståss lättare att uppskatta åldern, liksom på unghundar, men på vuxna hundar mellan 2-5 år kan det vara svårare.
I passet står också att läsa om hunden fått behandling mot fästingar, loppor, och löss..Tick Treatment står det på sidan.

Mer praktiskt när hunden kommer direkt från Irland!
När hundarna kommer hem är dom avmaskade, men vi rekommenderar ändå att du avmaskar din hund igen om den kommer direkt från en kennelmiljö då det alltid finns en återinfektions risk. Avmaska med Axilur i 3 dagar gör uppehåll i en vecka och avmaska sedan i ytterligare 3 dagar. Vi vet att det finns enklare preparat att använda men för att du ska vara helt säker på att alla parasiter är det Axilur du ska använda.

Ett bad kan vara skönt efter hemkomsten. Det är väldigt varierande hur smutsiga hundarna är, alla rescues har inte badmöjligheter.
Bada gärna med något av apotekets schampon vi rekommenderar Vetriderm Clorhexidin schampo om hunden är verkligt skitig, det är också bakteriedödande, annars är ett återfuktande schampo det bästa. Hundar som lever utomhus i kennlar kan lätt bli lite tråkiga i pälsen. Många hundar kan ha haft skabb då de kom in till rescuet och behandlats för det. Då blir huden lätt skör och behöver kanske ytterligare tid att återhämta sig, använd ett återfuktande smörjande schampo och gärna någon olja i maten ex vetegroddsolja.
Hittar du medresenärer ex löss rekommenderar vi Frontlinecomp.

Ännu mer att tänka på!
Om din hund är relativt nykastrerad när den kommer: Ta det lungt första tiden, gå gärna långa härliga promenader och lär känna varandra, men undvik bad i sjö och lösspring och bus med andra hundar om det är relativt nykastrerat.
Att promenera mycket tilsammans är också ett sätt att lära känna varandra. Under promenaden kan du gärna lära hunden vad den heter genom att stanna till ha en godbit i fickan säga namnet och ge godbiten då hunden tittar upp på dig.
Hundarna brukar bli glada när de upptäcker att ni efter promenaden återkommer till samma dörr och upptäcker så sakta att den har fått ett hem.
Låt hunden upptäcka sin nya familj, bostaden och den närmaste omgivningen så att den får känna sig trygg. Undvik att blanda in för många personer eller att ta med hunden på för svåra utflykter den första tiden. Många hundar har bott på landet eller i en trädgård och behöver få lugn och ro för att kunna anpassa sig.
I hemmet ska det finnas ett sovställe som är hundens, gärna på en plats där den har överblick, du märker snart vart hunden tycker bäst om att ligga, ställ hundsängen eller pläden där om själva sängen kanske står i ditt sovrum.
Det är viktigt att hunden har en reträtt plats som är dess egen. Finns det barn i familjen ha uppsikt över barn och hund och har hunden gått för att sova ska den få vara ifred. Försök att unvika besök av barnens kompisar vänner och familj den första tiden, ge hunden utrymme och rutiner.
Det är en fördel att hunden lär sig vad som är dess sovplats så att du kan hänvisa den dit de gånger det inte är lämpligt att vara i soffan. Ge hunden närhet och trygghet men tydliga regler.
Låt också hunden äta i lugn och ro och se till att ingen stör genom att gå för nära eller vara högljudd runt hunden.

Rumsrenhet!
Även fast att du adopterat en vuxen hund och kanske fått information om att den är rumsren så är det inte alltid så första dagarna.
Hunden har en lång resa bakom sig och magen kan vara lite i olag, dessutom kan hunden vara lite stressad vilket kan visa sig på olika sätt hos olika hundar, vissa kanske stänger av helt medan andra har svårt att koppla av.
Den är bland nya männikor i en ny miljö och vet heller inte vilken dörr den ska gå till eller hur eller vilken människa den ska kommunisera med för att komma ut och kissa,ni känner inte varandra ännu. Den vet inte vad som är OK i din värld och du har säkert svårt att läsa din hund första tiden.
Ge hunden rutiner de första dagarna,se till att behandla den vuxna hunden som om du fått hem en valp och gå ut med den efter att den vilat och ätit.
Även för de hundar som aldrig bott inomhus utan i ett skul i trädgården så går det ofta förvånansvärt fort, ofta på någon vecka att få hunden rumsren om du är duktig.
Kissar hunden väldigt lite och ofta kan det vara en urinvägsinfektion.
Ge en normal mängd med mat även om din hund är lite tunn, de flesta hundar går upp i normal vikt då de kommer bort från den stressiga kennelmiljön. Ge lite mer mat om du har fått hem en växande hund. Hundens revben ska kännas vid ett lätt tryck men inte synas , är en bra regel. 