candy14 h (2)    Välkommen hem!

Här följer lite ytterligare information för dig som adopterat eller funderar på att adoptera hund.

De hundar vi förmedlar kommer i huvudsak från Irland.

På Irland lever man med samma sjukdomsbild som här i Sverige.

När våra hundar kommer är de fullt vaccinerade och också vaccinerade mot rabies.

I sina Eu pass står att läsa tidpunkten för rabiesvaccinationen men övriga vaccinationer står oftast i ett separat vaccinationskort som medföljer hunden.

I passet kan du också läsa datum för när hunden blev microchippad  och chipnumret.

Det är viktigt när du får hem din hund att du också anmäler dig till Hundregistret som hundägare, det är bra också om hunden skulle komma på avvägar att du  står som registrerad ägare till din hund.

Mer att läsa i passet är hundens ålder. I de allra flesta fall är hundens ålder en uppskattning gjord av någon veterinär på Irland. I vissa fall om hunden kommit in till ett rescue från en ägare så vet man hundens faktiska ålder men ofta är det inte så.

De hundar som lämnas in på de kommunala hundstallen antingen av sina ägare eller av hundfångarna vet man inte någon ålder på,  då det inte ställs några frågor och hundstallen inte lämnar ut någon information, så för dessa hundar blir åldern en uppskattning liksom för de hundar som hittas ute.

Handlar det om valpar är det förståss lättare att uppskatta åldern, liksom på unghundar, men på vuxna hundar mellan 2-5 år kan det vara svårare.

I passet står också att läsa om hunden fått behandling mot fästingar, loppor, och löss..Tick Treatment står det på sidan.

077stitch

Mer praktiskt när hunden kommer direkt från Irland!

När hundarna kommer är dom avmaskade, men vi rekommenderar ändå att du avmaskar din hund igen efter ca 1 ½ vecka med Axilur, ge en kur på 3-5 dagar.

Även om hundarna är avmaskade så har inälvsparasiter en livscykel som gör att de fort blir återinfekterade så länge de är kvar i kennelmiljön.

Följ anvisningarna på förpackningen, medlen finns receptfritt på apotek.

Jester 1

 

Sen vill man ju ha det så där mysigt, men innan kan det ibland vara bra med ett bad.

Kolla igenom pälsen på din hund och se efter så att den inte fått med sig några medresenärer.Det här är väldigt varierande, vissa hundar håller sig rena alldeles av sig själva andra är verkligt smutsiga. Det finns sällan möjligheter till bad på Irland.

Bada gärna med något av apotekets schampon vi rekommenderar Vetriderm Clorhexidin schampo om hunden är verkligt skitig, det är också bakteriedödande. Hundar som lever utomhus i kennlar kan lätt bli lite tråkiga i pälsen.

Hittar du medresenärer rekommenderar vi Frontlinecomp.

148jack

 Ännu mer att tänka på!

Din hund kan när den kommer vara relativt nykastrerad. Ta det lungt första tiden, gå gärna långa härliga promenader och lär känna varandra, men undvik bad i sjö och lösspring och bus med andra hundar tills du är säker på att såret är ordetligt läkt.

Att promenera mycket tilsamman är också ett sätt att lära känna varandra. Under promenaden kan du gärna lära hunden vad den heter genom att stanna till ha en godbit i fickan säga namnet och ge godbiten då hunden tittar upp på dig.

Hundarna brukar bli glada när de upptäcker att ni efter promenaden återkommer till samma dörr och upptäcker så sakta att den fått ett hem.

I hemmet ska det finnas ett sovställe som är hundens, gärna på en plats där den har överblick, du märker snart vart hunden tycker bäst om att ligga, ställ hundsängen eller pläden där om själva sängen kanske står i ditt sovrum.

Det är viktigt att hunden har en reträtt plats som är dess egen. Finns det barn i familjen ha uppsikt över barn och hund och har hunden gått för att sova ska den få vara ifred.

poppy88

Rumsrenhet!

Även fast att du adopterat en vuxen hund och kanske fått information om att den är rumsren så är det inte alltid så första dagarna.

Hunden har en lång resa bakom sig och magen kan vara lite i olag, dessutom kan hunden vara lite stressad vilket kan visa sig på olika sätt hos olika hundar, vissa kanske stänger av helt medan andra har svårt att koppla av.

Den är bland nya männikor i en ny miljö och vet heller inte vilken dörr den ska gå till för att gå ut och ni känner inte varandra. Den vet inte vad som är OK i din värld och du har säkert svårt att läsa din hund första tiden.

Ge hunden rutinen de första dagarna. Ge ett lätt mål till att börja med, vatten och öka sedan på maten till en normal mängd. Se till att behandla den vuxna hunden som om du fått hem en valp och gå ut med den efter att den vilat och ätit.

Även för de hundar som aldrig bott inomhus utan bara i någons trädgård eller i skjulet på baksidan så går det som regel förvånansvärt fort ofta på några få dagar att få hunden rumsren.

Vuxna hundar har en annan muskulatur och kan hålla sig på ett annat sätt än en valp så ger man det några dagar brukar det som sagt gå fort, ungefär lika lång tid  som det tar för hunden att vänja sig vid att det finns en mysig säng att sova i.

Det allra viktigaste är att lära känna varandra, ta det lugnt ge hunden utrymme,kärlek och förståelse så att den får känna sig trygg.

Ge din hund tid och skynda långsamt med nya människor och miljöer, det viktigaste är att nå lär känna varandra.

Vi finns alltid tillgängliga på mailen och oftast på telefon så tveka inte att höra av dig om du funderar över något.